Produkty

Který cukr se vyplatí používat? Bílý nebo třtinový, který je zdravější?

Cukr je nepostradatelnou součástí každé kuchyně, obvykle každý z nás používá cukr bílý, který ale nemá moc dobrou pověst. Lze ho vůbec nahradit?

Který cukr se vyplatí používat? Bílý nebo třtinový, který je zdravější?

Bez cukru se v kuchyni neobejdeme, využívá se nejen jako dochucovadlo do teplých nápojů, ale také se z něj vaří a peče. U nás kraluje obvykle v kuchyni cukr bílý, který se vyrábí z cukrové řepy, ale neustále se dozvídáme, jak moc je nezdravý a nevhodný. To cukr třtinový, který je vyráběn z cukrové třtiny má pověst mnohem lepší, mnozí jej považují za zdravou alternativu a tak se doporučuje používat právě ten. Jenže je to skutečně pravda?

pexels-photo-2523650

Čím tedy sladit?

Pokud se snažíte zhubnout, chcete žít skutečně zdravě a nechcete tělo zatěžovat zbytečnými kaloriemi, nepotěšíme vás. Žádný cukr není vhodný, protože ani po třtinovém cukru se nehubne. Při dietách se doporučuje sladit pouze přírodní stévií, která kalorie neobsahuje žádné, ale ta nám zase cukr v nejrůznějších pokrmech prostě nenahradí. Cukr je nepostradatelný, i bílý cukr se může samozřejmě používat, ale v hodně omezeném množství, ten totiž neobsahuje žádné cenné látky ani vitamíny. To třtinový cukr ano.

Proč právě třtinový cukr?

Bílý cukr dostává obvykle přednost právě proto, že má specifickou chuť, která se hodí do nejrůznějších pokrmů, jde o čistou sladkou chuť, ten třtinový je jiný, má spíše karamelový nádech a chuť je v porovnání s cukrem bílým hodně jiná. Třtinový cukr je také o poznání dražší a jeho pravidelné používání určitě leze do peněz, to je bez debat. Jenže za zdravější věci si prostě připlatit musíme, cena je navíc dána i tím, že zatímco bílý cukr vyrábí hojně u nás v České republice, třtinový cukr se spíše dováží.

pexels-photo-678412

Cukrová třtina hojně roste v zahraničí a cukr z ní obsahuje řadu cenných látek, vitamín B, vápník, draslík, železo nebo hořčík. I proto je třtinový cukr tolik oblíbený a prosazovaný, ovšem je nutné mít se na pozoru, ani tohoto cukru nesmíte spořádat větší množství.

Závěrem se dá říci, že jde o zdravější alternativu slazení, v porovnání s cukrem bílým určitě, ale i tak se ten třtinový musí používat s rozvahou.